Heilige Antonius Abtkerk Loenen

Project : Heilige Antonius Abtkerk Loenen

Deze katholieke Abtkerk in Loenen werd met toestemming van Koning Willem II in het jaar 1846 gebouwd en de familie Hackfort (Kasteel ter Horst) schonk een nieuw gebouwde pastorie alsmede de grond voor kerk, tuin en kerkhof, echter op voorwaarde, dat zij de twee eerste banken van de nieuwe kerk tot hun beschikking zouden krijgen en dat zij het recht zouden krijgen om op het kerkhof een eigen familiegrafkelder te maken. De “Horstenbanken” staan nog in de kerk. Op de deurtjes staan de wapens van de familie Hackfort en van de familie Van Wijnbergen. Op 8 september 1849 werd de nieuwe kerk ingewijd.

 

 

Het bestuur van de kerk besloot in 2018 de kerkverlichting te moderniseren en de kroonluchters te restaureren. De voorzitter van de Locatie raad Loenen/Eerbeek verzocht ons  de kroonluchters van de kerk, waarin nog echte kaarsen zaten,  o.a. in het kader van brandgevaar te voorzien van elektrische kaarsverlichting.

Gelet op het historische karakter van de kerk werd er gekozen voor de E-Candle Royal – 2200 K,  die qua uitstraling zeer dicht bij de echte kaars komt.
Tevens hebben wij de armen die zeer scheef stonden en de schotels gerestaureerd waardoor de kroonluchters weer in prima werden gebracht.

  • Oude situatie
  • Nieuwe situatie
  • Nieuwe situatie